Световното изкуство влезе в "АРТИС"

Коридорът на училище „Артис“ се превърна в 30-метрово ателие за италианския художник Албино Пити, който създаде 15 еднометрови картини съвместно с учениците по повод 15-годишнината на училището.

Известният в цял свят артист даде старт на пърформанса „ART WORLD FORCE“  точно в 15 часа като символично разля боя върху платната и покани учениците да грабнат четките и да се впуснат в създаването на абстрактните картини.

В рисуването се включиха ученици от първи до дванадесети клас, които с всеотдайност смесваха боите в продължение на 150 минути преди да се доверят на Пити да довърши с размах творбите им.

На въпроса на журналисти: „Защо за пореден път избирате да работите с деца?“,

Албино пити с усмивка отговори:

Децата са  гениални. Когато пораснат и поискат да бъдат художници, започват да учат това, което са могли да правят неосъзнато като деца.

Картините от пърформанса, както и някои от най-новите картини на учениците, ще бъдат представени от самия Албино Пити на 21.11.2014 г. /петък/, от 18:00 часа в национален Арт център „Форум“ по време на изложбата по случай 15-годишнината на ЧСОУ по изкуства и чужди езици „Артис“.

По инициатива на Частно СОУ „Артис“ и със съгласието на Албино Пити набраните средства от предстоящата благотворителна изложба ще бъдат дарени за развитието на таланта на деца в неравностойно положение, които желаят да се развиват в сферата на изкуството.

Снимки от събитието

Гостуването на Албино Пити ще продължи изнасянето на лекция за съвременното изкуство в четвъртък –  20.11.2014 г., отново символично от 15.00 часа в ЧСОУ „Артис“.
Италианецът не е за първи път специален гост на столицата. Преди 2 години той пристигна у нас, за да подкрепи кандидатурата на София за Европейска столица на културата, като изрисува тролейбус от градския транспорт на площад „Княз Александър I”.
Албино Пити е сред водещите и най-уважавани артисти в съвременното изкуство. Критикът Гулиелмо Джулиоти заявява за него: „За Пити творбата не се ражда, тя експлодира!“ .
Картини на Пити са изложени  в музеи по цял свят, зад гърба си художникът има над 500 изложби и повече от 80 пърформанса, на творчеството му са посветени 24 книги. Основоположник е на няколко течения в изкуството: „EКСПАНЗИОНИЗЪМ“, „АБСТРАКТЕН СИМВОЛИЗЪМ“, „ART,WORLD, FORCE“.

ЧСОУ по изкуства и чужди езици „Артис“ е основано през 1999 г. и е член на Българската асоциация на частните училища (БАЧУ) – гарант за качествено образование.

Училището е носител на многобройни награди и отличия и предоставя обучение по чужди езици и изкуства, съобразено с най-новите тенденции в европейското образование .