История на ЧСОУ "Артис"

 • 1999 г.

  ЧСОУ „Артис" е създадено със заповед на Министъра на МОН РД 14-65/28.06.1999 г. и започва да работи от есента на 1999 г.
 • 21 ноември 1999 г.

  На 21 ноември 1999 г. училището е официално осветено и приема този ден за свой патронен празник. Денят е избран неслучайно - според православния календар това е Въведение Богородично - Ден на християнското семейство и учащата се младеж. И оттогава до днес всяка година ние подобаващо отбелязваме този ден - събрани заедно с нашите колеги, родители и ученици, откриваме традиционната си изложба, създадена с картини от есенните пленери, проведени в красиви кътчета на България.
 • 2002 г.

  Само три години по-късно - през 2002 г. - ЧСОУ „Артис" спечелва и първите си два европейски проекта за училищно развитие по програма Сократ-Коменски и започва работа с чуждестранни партньори от няколко страни, като бързо спечелва тяхното уважение и се утвърждава като колектив с голям потенциал. Броят на учениците бързо расте и училището става предпочитан избор за деца на служители от различни посолства, български интелектуалци, художници и журналисти. Започват и поканите към училището за участие в различни международни инициативи в областта на обучението, изкуството и културата.
 • 2004 г.

  Петата година от създаването си ЧСОУ „Артис" посреща с ученици от всички класове (1-12) и покани да представя България по света. Броят на децата в училището непрекъснато се увеличава, множат се и успехите на неговите ученици. Какво можем да кажем днес - в годината, когато честваме 12-годишния си юбилей?

ЧСОУ "Артис" днес

В училището се обучават деца от 1 до 12 клас

Училището заема цял самостоятелен етаж с отделен вход (откъм ул. „Балша") в сградата, където започна своята история само с няколко стаи...

Уютната среда, създадена от колектива на училището включва добре обзаведени класни стаи и кабинети, салон за храна, изложба с картини, икони, пластики и други произведения на нашите ученици, която краси стените и околното пространство, а многобройни цветя и дръвчета допълват усещането за красота и свежест. Децата и родителите се чувстват спокойни с нас - територията на училището е обхваната с постоянно видеонаблюдение и пропускателен режим, което спомага за сигурността на учениците, а заедно с професионализма и всеотдайността на учителския ни колектив това води до резултатите, които сме постигнали по отношение на родителското доверие.

Имаме два компютърни кабинета, 24-часов интернет и wi-fi покритие, учебна система e-beam Пленерите в България и чужбина, последвани от традиционните ни изложби и концерти ни свързват в трайни партньорски отношения с Дома музей „Борис Христов", Посолствата на Гърция, Италия и Полша, Гръцката Фондация за култура в България и др.

Кординираме европейски проекти за училищно развитие и обединяваме с дейността си училища от девет страни на ЕС с близо 10 000 ученици.

Спечелените от нас проекти по програма „Училището - територия на ученика" ни помогнаха да сложим основите на „Център по изкуства Артис" с кабинети по изобразително и пластично изкуство (проект от 2007 г.) и да разработим униформи за нашите ученици, които да създават у тях усещането за принадлежност към училището (проект „Униформата - стил и възпитание в ценности" - 2009 г.).

Отличното представяне на нашите зрелостници на ДЗИ през изминалите години нарежда ЧСОУ „Артис" сред най-добре представилите се училища в София и страната.