Ученици от „Артис“ в дискусия „ЗА или ПРОТИВ свободното придвижване на хора“

Ръководител Начален етап, г-жа Китанова
Училище „Артис“ отваря врати на 19 април
06/04/2016
Всички участници в проекта
„Артис“ е домакин на среща по европейски проект
13/04/2016

Ученици от „Артис“ в дискусия „ЗА или ПРОТИВ свободното придвижване на хора“

12916146_1007703172633414_7121014271889802412_o

Ученици от 11-ти клас в „Артис“ взеха участие в Ученически дискусионен форум, 2016 г. , който се проведе в края на миналата седмица. Инициативата се организира от Българската асоциация на частните училища в сътрудничество с Нов български университет.

Задачата на форума беше да се обсъди защо е важно да съществува свободно придвижване и съответно какви проблеми могат да възникват в резултат от свободното предвижване на различни групи хора. За целта участниците бяха разделени на случаен принцип на отбори „За“ и „Против“. „Интересното беше, че независимо от личната позиция на участниците в истинския живот, те трябваше да влязат в съответната роля и да намерят солидни и убедителни аргументи, с които да обосноват своята позиция. Доста сериозно упражнение, с което децата се справиха блестящо.“ е мнението на психолога на училище „Артис“, Инна Манолова, която придружаваше участниците от „Артис“.

Форумците имаха също така възможността да се поставят в обувките на другите, когато бяха разделени на три целеви групи – Европейски съюз, мигранти и сирийци. И тук важният момент беше да се определят отправните ценности, през призмата на които отборът/целевата група разглежда темата и анализира предимствата и недостатъците.

Впечатленията на участниците от „Артис“ от форума са много позитивни. Сигурни сме, че подобни инициативи имат ключово значение за развитието на толерантност и умения за аргументиране в младите хора.

Comments are closed.