Защо някои от нас успяват, а други - не

Изложба "Цветовете на мира" в Рим
Артис с детски рисунки в изложбата „Цветовете на мира“ в Колизеума в Рим
21/09/2017
23737642_1011059329036063_728702109835729326_o
Сугестопедичен урок на тема сугестопедия
22/11/2017

Защо някои от нас успяват, а други – не

woman-notebook-working-girl

Какво различава учениците, които получават само високи оценки, и учениците, които не успяват да минат изпитите си? Дали е висок коефициент на интелигентност, който им помага при ученето и запомнянето или е нещо друго? Отговор на тези въпроси ще ни даде учителят и психолог Анджела Лий Дъкуърт.

След няколко проучвания, проведени в армията, в състезания по правопис и спелуване, във фирми, Анджела успява да открие това, което помага на хората да се справят и да печелят. Накратко, Дъкуърт твърди, че IQ-то на участниците в проучването не е единствената разлика между печелившите и загубилите.

Тя често среща случаи, в които ученици с по-високо IQ се справят по-зле на изпити, за разлика от тези с по-ниско. Това ни връща към първоначалния ни въпрос – какво разделя учениците с отличните оценки от тези, които имат проблеми с взимането на изпити?

Според Анджела, разделящият фактор се нарича “упоритост”. Тя дефинира упоритостта като “ентусиазъм и постоянство в името на много дългосрочни цели”. Противно на общоприетото схващане, упоритостта има по-значителна връзка с нивото на дипломираните гимназисти, отколкото със семейните доходи и социалния статус. Сега сте наясно, че не е задължително да притежавате невероятен вроден интелект, за да успеете в живота, но, все пак, как можем да станем упорити?

За жалост, отговорът никак не е лесен и науката не е формирала достатъчно заключения, които да ни кажат как всъщност се гради упоритост. Анджела разглежда казуси, в които високо талантливи хора се затрудняват да бъдат упорити – с други думи, колкото по-голям талант притежават, толкова по-малко демонстрират упоритост.

Анджела предлага и малко надежда от проучване, наречено “growth mindset” (“растежно мислене”), разработено от д-р Карол Дуек от университета в Станфорд. Тя обяснява, че концепцията на растежното мислене се формира около вярването, че “умението за учене не е фиксирано и може да се променя с нашите усилия”. Това значи, че, ако не сте се справили да покажете упоритост в миналото, все още имате шанса да я развиете. За да разберете повече, може да изгледате 6-минутната реч на Анджела Дъкуърт в TEDTalks.

Автор: Лана Гилбърт „Why Some Students Fail And Other Students Succeed“

Превод: Мария Антонова

Comments are closed.