Психологът Елица Великова за терапията с изкуство - I част

Plamen_Natov_Artis_AllegroVivace
Вдъхновителят на „АРТИС“
28/11/2014
kak_da_napravim_film_Artis
Как да направим филм с Лиза Боева и Ицко Финци
01/12/2014

Психологът Елица Великова за терапията с изкуство – I част

ElitzaVelikova_Artis_1

Споделяме с вас първа част от интервюто на психолога и автор на семинара „Семейното сърце“ – Елица Великова за в-к „Стандарт“.

Имаме щастието и честта да работим съвместно с Елица за разкриване на творческия потенциал на децата в училище „Артис“.

Можем ли с помощта на изкуството да се преборим с болестите, житейските проблеми и лошите емоции? Арт терапията е именно такъв метод, който лекува душата и тялото ни с творчество. В това ни уверява психологът и арт терапевт Елица Великова. Ето какво сподели тя за „лекуващото изкуство“ пред „Стандарт“.

Класическата арт терапия разчита предимно на визуалните изкуства, докато експресивната включва всички начини на творческо изразяване – дори поезия, танц и фотография, обяснява Елица Великова.

„Специфичното тук е и използването на няколко вида изкуство, преливащи един в друг, като начин да се задълбочи процесът и да се кристализира още повече прозрението“, уточнява психологът.

Например – дадено чувство може да бъде изобразено чрез рисуване, след което да бъде пресъздадено чрез движение или разказано чрез текст, стихотворение или приказка. „По този начин човек работи многопластово и стига до по-задълбочени открития“, категорична е Великова. Тя разказва, че в чужбина арт терапията е широко разпространена в болници, психиатрични отделения, домове за възрастни хора, SOS селища и в дневни центрове за хора в неравностойно положение.

„Установено е, че помага особено много на деца, на които се налага да прекарват дълго време в болница – например в раково отделение, като допълнителна терапия и като начин да се разсеят, да се свържат с нещо красиво, творческо и различно“

По думите на психолога, с арт терапията ние използваме въображението си и създаваме алтернативна действителност. Но не става дума за бягство от реалността, а за начин да намерим сили и ресурси, за да се справим със сериозните предизвикателства в живота.

Според Великова, няма смисъл например да си напомняме по 24 часа в денонощието, че сме в болница, защото едва ли ще си помогнем така. „Но ако поне за час на ден се пренесем в приказна страна, послушаме красива музика или забравим за проблема ни, докато рисуваме, то този един час се превръща в най-смислената част от деня ни – място, на което да се заредим и да си поемем дъх“, посочва арт терапевтът. След това отново се връщаме в действителността, но вече сме окуражени и подсилени, за да продължим борбата ни с нашата болест.

Ето защо арт терапията помага на пациенти с всякакви заболявания. „Приложима е за всякакъв тип състояния, тъй като се свърза с ресурсите, с които човек разполага – с неговата „здрава“ същност“, категорична е Великова. От „лекуващото“ изкуство могат да се възползват и малки, и големи – без ограничения и никакви противопоказания.

За да се занимаваме с арт терапия, не са ни нужни някакви специални умения. „Всеки може да го прави. Важно е какво разбираш за себе си, а не какво произвеждаш. Смята се, че творческият процес е аналогичен с житейския – каквито трудности, препятствия, страхове и засечки срещнеш в една арт терапевтична сесия, с подобни ще се сблъскваш и в живота си“, споделя арт терапевтът.

Все пак, според Великова, по-податливи на „лекуващото“ изкуство са пациентите, при които вербалното изразяване е ограничено – малки деца, хора с аутизъм, с комуникативни нарушения или умствено изоставане.

Арт терапията успешно се прилага и върху цели фамилии. „Семейната помага на всички членове на фамилията да участват в творчески и терапевтичен процес, за да изследват взаимоотоношенията си, взаимодействията помежду си и да преодолеят евентуални проблеми или просто да си позволят да бъдат заедно в едно по-различно пространство, тоест, да се видят по различен начин, с други очи“, разказва психологът.

Копирано от standartnews.com

Повече информация и снимки за семинара „Семейното сърце“, който от училище „Артис“ организираме съвместно с Елица великова, можете да откриете тук.

2 Comments

  1. […] който от училище „Артис“ организираме съвместно с Елица Великова, можете да откриете […]

  2. […] в арт терапията и работата с деца можете да научите в първа и втора част от нейното интервю за в-к […]