Психологът Елица Великова за терапията с изкуство - II част

Artis_otkrivane_uchebna_godina_2014-2015_137
Една седмица в първи клас със сугестопедия
09/12/2014
suggestopedia_deca_4
7 причини да избера сугестопедията за детето си
20/12/2014

Психологът Елица Великова за терапията с изкуство – II част

ElitzaVelikova_Artis_1

Споделяме с вас първа част от интервюто на психолога и автор на семинара „Семейното сърце“ – Елица Великова за в-к „Стандарт“.

Имаме щастието и честта да работим съвместно с Елица за разкриване на творческия потенциал на децата в училище „Артис“.

Чрез арт терапията можем също така да излезем от бита и обичайната ни история, за да погледнем към истински важното в отношенията ни – любовта и близостта, подкрепата и сътрудничеството.

В групите, които води, Великова използва основно рисуване, движение, танц и медитация. „Има пространство за споделяне, писане и лично творчество. Провеждам различни нива на работа и курсовете имат различни теми – от базисно ниво на себеизследване, семинарът „Срещи с вътрешния творец“, до „Пътуване навътре“ – група за себепознаване за хора, които имат опит, в която целта е най-висшето състояние на сливане с универсалната творческа енергия“, разказва Великова.

Тя преподава арт терапия и на академично ниво – води курсове за професионални умения за арт терапевти към центъра за продължаващо образование в НБУ, както и магистратура „Експресивна арт терапия за лица с комуникативни нарушения“ към департамента по здравеопазване и социална помощ.

Великова прилага също индивидуална терапия с пациенти, които се лекуват от психични и емоционални заболявания – клинична арт терапия. „Всяка техника, която използвам, е предназначена за определен тип ниво на способности и зависи от състоянието на клиента. Възможностите са безброй и затова обичам арт терапията – тя ме провокира да проявявам собственото си творчество в избора на материали, техники и подходи“, споделя психологът. Индивидуалните сеанси траят между 60 и 75 минути като продължителността на цялостното лечение зависи изцяло от състоянието на пациента и неговите потребности. „В България не се следват международните стандарти, така че една арт терапевтична сесия не струва повече, отколкото една стандартна психологическа консултация“, посочва Великова.

Творбите, които създаваме при терапевтичните сеанси, са наша собственост и ние решаваме какво ще правим с тях. „Когато остават с теб, те те съпътства и ти помагат да интегрираш прозренията“, смята арт терапевтът и допълва, че рисунките имат „следващ живот“. Възможно е, щом погледнем след време стара картина, която ни е послужила за прозрение в терапевтична сесия, да съзрем в нея нещо ново. „Тя може да ни върне към процеса на осъзнаване или да го продължи. Понякога някой образ продължава да живее в нас дълго, след като сесията е приключила. Така че това има добър и дълготраен ефект“, категорична е Великова.

Всяка арт терапевтична сесия има потенциал за прозрение и трансформация от страна на пациента, като за много хора промяната е постепенна, но трайна. Дори да сме здрави, арт терапията има място в живота ни. „Не всички имат нужда от такава, но всеки има нужда от творчество. Тук нямам предвид конкретно приложно изкуство, а състояние на духа. Творчеството не означава да рисуваш – има хора, които имат професионални умения и въпреки това, когато ги прилагат, не са творчески. То е изобретателност, будно състояние на готовност да играеш, да бъдеш спонтанен, отворен за това, което иска да се прояви чрез теб. Не да пресъздадеш слънцето като жълта точка върху листа, а да използваш жизнената си енергия и душевност, за да превърнеш жълтата точка в слънце. А тези умения са необходими, жизнено важни за всеки“, категорична е Великова. По думите й, българинът страда от предразсъдъци по отношение на терапията и личностното развитие, но арт терапията, наред с много други нови методи, сигурно навлиза у нас. А хората идват при нея с надежда за помощ. „Методът за тях не е от съществено значение, стига да „работи“, посочва психологът. Тя е убедена, че арт терапията има място в родните болнични заведения, защото има видим и доказан ползотворен ефект за пациентите.

Копирано от standartnews.com.

Повече информация и снимки за семинара „Семейното сърце“, който от училище „Артис“ организираме съвместно с Елица Великова, можете да откриете тук.

Comments are closed.