Представяне на Георги Москов - художник и преподавател в ЧСОУ "АРТИС"

kak_da_napravim_film_Artis
Как да направим филм с Лиза Боева и Ицко Финци
01/12/2014
Artis_otkrivane_uchebna_godina_2014-2015_137
Една седмица в първи клас със сугестопедия
09/12/2014

Представяне на Георги Москов – художник и преподавател в ЧСОУ „АРТИС“

Georgi_Moskov_Artis_3


Скъпи приятели, споделяме с вас прекрасния текст на Валерия Йонкова (vsekiden.bg), създаден по повод откриването на юбилейната изложба на художника и преподавател в Частно СОУ „АРТИС“ Георги Москов.

Забележителна изложба на художника Георги Москов събира стотици почитатели в галерия „Форум“ на ул. „Георг Вашингтон“ 24 в столицата. В невероятна палитра от цветове, 50 картини на художника разкриват най-тънки нюанси на човешки състояния и настроения. Москов е разделил експозицията в две зали – в едната са платната от серия „Състояния“, в другата -невероятните му експресии, в които всеки може да открие нещо свое.

Картините му са истинско пиршество от уникални цветове и форми – някои, рисувани преди години, други – съвсем нови. Преподавателят по история на изкуството и живопис е уловил момента на разкриването – в един поглед и един жест, когато човек е истински и маската още не е сменила естествената мимика. В надписи около картините, той е изразил смисълът и търсенията в творчеството си. Индивидуалист като истинските хора на изкуството, Москов пише, че човешкият живот е не това, което си прочел или научил, а това, което си почувствал, мислите, които са твои, плод на твоя опит.

„Ако живееш по правилата, написани от други , ти не живееш своя живот. За да живееш пълноценно, първо трябва да приемеш смъртта. Да поемеш рискове и да хващаш мига. Именно тези уловени мигове, като стъкълца, събирани от дете, правят пъзела, който като подредиш преди да умреш, разбираш, че си живял. Този пъзел е картината на твоя живот“.

Огромно любопитство, художникът предизвика с авангардните инсталации, които е събирал от всевъзможни кътчета на града. С тях също символизира късчета от човешкия живот. Едната от инсталациите представлява гнездо на птица върху паве, което се наложило да открадне от строежа на метрото. Рамка от автобус също е превърната в естетика.

Москов обаче е категоричен, че не желае да вменява никакви идеи и мисли на хората, които ще видят картините му и иска всеки сам да открие нещо важно за себе си.„Човек е лабиринт от чувства емоции, желания. Не е възможно да конкретизираш една мимика, един поглед, жест. Ако го направиш, това би значило, да го лишиш от цялата му сложност и пълнота“, уверява художникът посетителите. В залата, в която е изложил платната от серия „Състояния“, накрая има сложено огледало, в което всеки, разгледал творбите му, накрая да завърши очи в очи със себе си.

Източник: vsekiden.bg

Comments are closed.