Месец на толерантността в „Артис“

OLYMPUS DIGITAL CAMERA
Открихме нова изложба с работи на нашите ученици
05/11/2015
BNT screen shot
Малките учeници на „Артис“ в предаването „Милион и две усмивки“
18/11/2015

Месец на толерантността в „Артис“

SKMBT_C224e15111612060_0001

“Не съм съгласен с това, което казвате.

Но ще пожертвам целия си живот,

защитавайки право ви

да изказвате собствено си мнение“.

Волтер

 

На 16 ноември отбелязваме Международния ден на толерантността. И тъй като толерантността има много измерения и в съвременния свят става все по-важно да разбираш какво означава да бъдеш истински толерантен, решихме, че ще посветим целия ноември на тази тема.

„Потърси се в другия“ е мотото, с което искаме да помогнем на децата да разберат, че въпреки различията помежду ни всички сме еднакво важни. Добре е да зачитаме емоциите, мислите и желанията на всеки един от нас и да търсим начини да се съобразим с тях.

Говорим за това как да бъдем толерантни в ежедневните си отношения – между малки и големи, момчета и момичета, учители и ученици. Говорим и за това как цветът на кожата, произходът или религията на другия са повод да научим нещо ново, да се обогатим от различното. Говорим и за това как е добре да уважаваме избора на музика, изкуство или идеи, които всеки е решил да харесва или подкрепя.

Децата имат възможност да споделят своето възприятие за това що е то толерантност в „толерантната кутия“, където могат да пускат своето мнение под формата на думи или картини.

Миналата седмица обсъждахме с децата от 2-ри клас какво според тях е толерантност. След дискусията всяко дете беше помолено да нарисува своята пеперуда – такава, каквато му харесва. Учениците установиха, че всички пеперуди са различни, но и че всяка от тях е красива по свой собствен начин.

Нашата инициатива продължава до края на месеца и каним и вас да споделяте и говорите за толерантността с вашите деца, близки и приятели, за да ставаме всички все по-добри, разбиращи и приемащи хора.

 

 

 

 

 

Comments are closed.