Какъв трябва да бъде учителят в Ненасилствената комуникация

Rabotilnitsa_v_muzeja_ARTIS_6
Творческа работилница в музея „Земята и хората“
26/03/2015
Sport_igra_zdrave_1klas_ARTIS_4
Спорт, игра и здраве в първи клас
30/03/2015

Какъв трябва да бъде учителят в Ненасилствената комуникация

Artis_otkrivane_uchebna_godina_2014-2015_15

В „АРТИС“ често си задаваме въпроси за това как се променят ролите на родителя, учителя и ученика в съвременния свят, как можем да ги живеем и усъвършенстваме по-пълно и да се наслаждаваме на процеса на израстване и научаване без по подразбиране да прибягваме до инструментите на властта и контрола. Споделяме с вас част от дефиницията на ролята на преподавателя в Ненасилствената комуникация, публикувана в тематична статия в сайта на партньорите ни от „Communication Academy“.

„Усилията на съвременните учители и работещите с деца, освен да предават знания считаме за важно, да са съсредоточени и върху това, детето да расте като самостоятелна и уверена личност, да усвои умения за общуване и работа в екип, да се научи да овладява конфликтни ситуации и да отстоява себе си, без да напада или унижава другите. Учителят със своя личен пример, преподава и уроците на живота, и от това дали го прави с емпатия и разбиране или със заплахи и заповеди, зависи и представата на децата за света, дали той е подкрепящо или застрашаващо място. Създаването на среда на доверие и уважение, благоприятства самия процес на учене и го прави по-успешен и приятен.

Ненасилствената комуникация при работата с деца подкрепя учителите и работещите с деца в тяхната не лека задача, чрез развиване на следните умения:

• Да подкрепяме децата да са свързани с емоциите и потребностите си, а не с представите си за редно/нередно, виновен/невинен (емпатия).
• Да насърчаваме и мотивираме децата без награди и наказания.
• Да правим с децата първи стъпки към емоционалната грамотност като зачитаме техните емоции и им даваме пространство да ги изразяват.
• Да им даваме пример за автентичност като ние сме честни и автентични в комуникацията си с тях.

Ненасилствената комуникация изследва  темите:

• Как да се изразяваме и отстояваме, когато не сме съгласни, без да вменяваме вина или изискване – принципи и стъпки на Ненасилствената комуникация.
• Как да слушаме, без да съдим и преценяваме – въведение в емпатията.
• Как да подкрепяме децата в конфликтни ситуации и да им помагаме да ги разрешават с мирен диалог – практическо занимание и казуси.
• Как да създадем среда на доверие и сътрудничество, в която ученето процъфтява.
• Как да използваме индивидуален подход и интерактивни методи за работа.“

От началото на годината в „АРТИС“ започнахме въвеждане на образователния коучинг и емпатичния подход в преподаването, които включват и работа по метода „Ненасилствена комуникация“ с преподавателите в училището.

Галерия снимки от работата на коуча Симона Обрейкова с учениците ни, можете да видите тук.

 

Comments are closed.