Интервю с училищния психолог Инна Маноилова

Zanimalnja_Lego_ARTIS_2
Вдъхновяващите занимания с „ЛЕГО“
09/04/2015
Capture
Втора прожекция на филмите „Магьосникът от Оз“ и „Ваканция без Ваканция“
14/04/2015

Интервю с училищния психолог Инна Маноилова

OtvorenUrok_risuvane_ARTIS_3

Инна Маноилова(вдясно на снимката) е училищният психолог в училище „АРТИС“. Тя завършила Психология (НБУ) и има специализация по Клинична психология (НБУ) . Редовен член на“ Дружеството на Психолозите в Република България“, в момента се обучава в психоаналитична психотерапия към „Група за Развитие на Психоаналитичната Практика в България“ (част от Българската Асоциация по Психотерапия“). Има опит в работа с групи и индивидуалното консултиране, по-специално в областта на детската психопатология.  С радост споделяме с вас кратко интервю с нея за блога ни.

Какво е необходимо, за да бъде успешна работата с деца?

Свързване с детето в нас. Това не означава, да се държим детински, нито да регресираме до ранни психични нива на развитие, а по-скоро да открием тази наша част, която най-успешно се свързва с детския свят – всички ние сме били деца и макар пораснали, не сме загубили всичко от този период – а го носим в себе си. Освен това, ние сме моделът за подражание на детето, с което работим, за това е много важно да осъществим промени и разрешим, конфликти в нас, за да сме ефективни извън нас.

Как съумяваме да дадем истинска свобода на детето да бъде себе си?

Важно е ние да приемем какви сме, за да имат и децата тази свобода. Това се постига през неутралността ни, в психотерапевтичния процес. Като детски терапевт, смятам, че е важно да оставим на страна родителската си роля, която несъзнавано носим, и да оставим пространство на детето да е себе си и да се приеме, точно такова, каквото е.

Как терапевтът успява да отстоява авторитета си на специалист без да ограничава детето и да отнема свободата му за изява?

Като се постига емоционална дистанцираност. Това е мирното, спокойно присъствие на терапевта, с което той не притеснява, затваря или вдъхновява детето да прави, каквото и да е, а по-скоро го оставя да изрази най-естествените си нужди.

Comments are closed.