Интервю с психолога Елица Великова

жхй
Въвеждаме емпатичния подход в училище
10/02/2015
3
Рейтингова система на висшите училища в България помага на вашето дете да избере подходящото висше училище
20/02/2015

Интервю с психолога Елица Великова

Semeinoto_syrce_ARTIS_22

 

  1. Можеш ли да разкажеш за себе си в 1 изречение?

Завършила съм експресивна арт терапия и психология, работя с деца, възрастни и семейства от 10 години.

  1. Каква е страстта ти?

Страстта ми е разбирането за потенциала на човека за качествено съществуване, за живот според законите на природата, Духа и Любовта.

  1. Каква е мисията ти, когато организираш семинари и работиш с хора?

Посветила съм се на подкрепата на любовта в човешките отношения, дълбоко ме занимава изкуството като начин за изразяване, терапия и творчество. Всички сме водени от потребността да бъдем добри.

  1. Колко е важно изкуството в живота на децата?

Изкуството е най-достъпният начин за децата да общуват, да играят , да се развиват. Заложено е във всеки един от нас, не само под формата на художествени произведения, а по-скоро творчеството е жизнена сила, креативен дух, който ни води напред, вдъхновява и помага да осмислим и обясним себе си. Всички сме деца, само трябва да се върнем към спонтанността и невинността си.

  1. Колко е голямо семейното сърце?

Семейното сърце е огромно, всички принадлежим към една система, която е мотивирана от любовта и желанието за принадлежност. Семейното сърце определя нашата съвест, мотивира нашите действия, вярвания и успех. Семейното сърце е гнездото, в което Духа е птичето.

  1. Какво се губи във връзката родител-дете-училище?

Не би трябвало нищо да се губи, а да се добавя. Училището е необходимата и важна крачка към света навън, към общността. Родителите трябва да подготвят детето за това “излизане” и да сътрудничат в процеса на социализиране и просветяване.  От друга страна учителите не бива да заемат функцията на “по-добрият родител” за детето, а да помагат то да възприеме обкръжаващата среда, света, новите знания, и да поощряват уменията за общуване и взаимодействие. Родителите и учителите е необходимо да изградят добро партньорство според едни прости морални ценности. Ако тези ценности се разминават или има противоречие в това партниране, детето се обърква, става рекативно, показва проблемите в общуването на възрастните. Проблемите от дома често се пренасят в училището. Затова е необходимо учителите и родителите да действат последователно и в хармония, следвайки една и съща цел – поощряването на най-доброто в детето.

  1. Защо избра да работиш съвместно с екипа на „АРТИС“?

“Артис” е ново и иновативно алтернативно пространство за обучение, в което много харесвам заложените ценности и визия за развитие на детето – езици и изкуство. Сугестопедията, заложена в учебната програма, е най-хуманния и близък до духовния свят подход в обучението и до колкото знам, „Артис“ е единствената институция, предлагаща тази система. Затова се радвам, че съм част от екипа и бих подкрепила учебния и личен процес на всички, участващи в тази общност.

  1. Какви са впечатленията ти от семинара „Семейното сърце“?

Семинарът “Семейното сърце” е насочен към развиване на невербалните умения за общуване между дете и родител чрез подходите на арт терапията. Първото му издание през ноември премина много добре, с вдъхновение и радост. Бих добавила малко повече обяснения за самата работа и методите, тъй като може би за някои от възрастните участници не стана ясно защо правим това, което правим. Проектите, които съм избрала за този семинар, съдържат ценни насоки за подкрепа на общуването, разбирането и преживяването на света на нашите деца, а ако успеем да се поставим на тяхно място, то можем да им партнираме по-добре във всички техни усилия и движения в процеса на израстване.

  1. Какво да очакваме от теб в близките месеци?

Ще има нови издания на творчески семинари, а от декември ще започнем едно постоянно партньорство с “Артис”, срещи с родители и членове на екипа, за да се подкрепи учебния и личния процес на всеки един.

Comments are closed.