img_6509
Нашият директор пред сп. „Мениджър“
20/09/2016
14700785_1080864048699485_2135994950154739174_o
Национална седмица на четенето в „Артис“
24/10/2016

Есенен пленер – есенни вдъхновения

img_6766

След трепетите около откриването на новата учебна година, дойде време да ви разкажем и за традиционния есенен пленер на ЧСУ „Артис“. Тази година избрахме да посетим Габрово и региона:

Докато пътувахме, разказахме на децата за Габрово – малко история и интресни и забавни факти. Така, увлечени в приятни разговори, с вдъхновяваща и полезна настройка, пристигнахме в Етъра. Започнахме заниманията с организирана разходка с помощта на гид, който ни разказа за историята на Етъра, както и ни показа най-старите и оригинални постройки и различните занаяти, практикувани в тях. Много интересни за децата се оказаха пералните. Също така ги впечатли занаятът грънчарство и някои си направиха свои съдове в следващите дни в специалния кът за това. Музикалните инструменти, тъкачеството, бижутерията също грабнаха вниманието им.

033

След тази „загряваща“ обиколка децата си избраха места и започнаха да рисуват. Потънахме в света на творчеството.

087

044

Следобедът на втория ден беше посветен на посещение в музейния детски кът „Открий какво умееш“ на комплекса Етъра. Там чрез игри и занимания децата се запознаха с народните традиции. Някои работиха на грънчарското колело и направиха свои съдове, други пробваха как техните прабаби са тъкали шарени черги, трети влязоха  в ролята на продавачи и купувачи на нашия пазар, а имаше и такива, които станаха кукловоди в малкия куклен театър.

На третия ден посетихме Музея на образованието в Габрово. Децата чуха за развитието на образованието в България, видяха възстановки на килийно училище и на първото новобългарско школо. Записахме се в книгата за похвали и купихме табелки и правилника на училището.

На четвъртия ден посетихме Боженци. Потопихме се в духа на селото, с неговата красота и автентичност. Следобед посетихме и Интерактивния музей на индустрията в Габрово. Имаше и виртуален разказвач, както и много други интересни за децата технологични средства за предаване на информацията. Децата много се забавляваха при отделеното място за габровски шеги – кратки смешни клипчета, чиито участници са самите те.

153

Впечатленията ни от Етъра са допълниха от последния  ден, когато направихме дълга разходка из всички дюкянчета и занаятчийници, посетихме иконописно ателие, видяхме и изложба на дърворезба – част от ежегодния есенен международен панаир на традиционните занаяти. В изложбената зала имаше създаден кът, в който всеки може да опита какво означава да правиш изкуство от дърво. Всички ученици от 3-ти клас хванаха длетото. 🙂

Духът на тези места, спокойствието и красотата, както и личните преживявания и нови познания на децата ги вдъхновиха към изобилен творчески процес. Занятията преминаваха в удоволствие и вдъхновение. През вечер имахме конферанс – дискусия, на която преподавателите по изкуство коментираха всяка рисунка на всяко дете и даваха насоки за подобряване на работата.

045

През свободното си време децата играеха на площадката до музейния детски кът. Момчетата си взимаха от сандъка с „играчките на дядо“ – пушки, тояжки, саби, а момичетата предпочитаха люлките. Също така доста си похапваха от любимите им захарни петлета. 🙂

Времето отлетя неусетно, но изпълнено с много преживявания,  а картините и снимките, които донесохме в София, запечатаха част от емоциите и вдъхновението ни.

Comments are closed.