Една седмица в първи клас със сугестопедия

Georgi_Moskov_Artis_3
Представяне на Георги Москов – художник и преподавател в ЧСОУ „АРТИС“
08/12/2014
ElitzaVelikova_Artis_1
Психологът Елица Великова за терапията с изкуство – II част
13/12/2014

Една седмица в първи клас със сугестопедия

Artis_otkrivane_uchebna_godina_2014-2015_137

Първокласниците, които се обучават по метода сугестопедия имат възможността да се гмуркат в ново приключение всяка седмица. Наричаме го „глобална тема“ и чрез него споделяме света на знанието с децата по един различен, разнообразен и хуманен начин

 

Във връзка с глобалната тема на миналата седмица – „Взаимоотношения и взаимодействие“  – в сряда с децата изобразихме 5-те елемента, необходими за оцеляването ни (въздух, вода, топлина, светлина и храна), но с различен нюанс, освен чисто физическия – на рисунката с тема ВОДА, написаха – усмивки, радост, мили думи, хубави мисли, чистота; ВЪЗДУХ – свобода, лично пространство, доверие, смях; ТОПЛИНА – любов, обич, подкрепа, приятелство, прегръдка; СВЕТЛИНА – доброта, милосърдие, прошка, разбиране, знание; ХРАНА – знание, можене, красота, изкуство.

За част от думите те сами се сетиха, за други – насоката бе дадена от преподавателя Правда Китанова. Идеята на този проект бе децата да започнат да осъзнават, че както имаме нужда от вода, за да живеем, така имаме нужда и от мили думи, приятелство, обич, разбиране… Че всичко това е необходимо да получаваме, но също така и да го даваме на другите. Че ако мислим лоши неща променяме въздуха в стаята, че ако си казваме обидни думи, боли сърцето и т.н.

Темата за взаимоотношенията и взаимодействията ще продължава да присъства и в другите седмични теми, както и до сега, но все повече задълбочавайки я.

 

Повече за сугестопедичното обучение на децата можете да откриете в статията на  сугестопедагога и преподавател по английски език в училище „Артис“ –  Радмила Христова.

 

Comments are closed.