Април месец в „Артис“ е Месец на Земята

select
Ученици от „Артис“ на Световното първенство по танци
19/04/2016
P1090921
Отбелязахме Деня на Земята
25/04/2016

Април месец в „Артис“ е Месец на Земята

P1090866

Децата имат естествен интерес да учат повече за природата и принципите, на които се основава баланса в нея. Решихме да надградим този интерес като дадем повече информация на учениците в „Артис“ за това как можем да пазим природата и да се грижим за нея.

Една от инициативите, които предприемехме е да оборудваме училището с кошчета за разделно събиране на отпадъци от Екопак. Те бяха така добри да добавят и разработени от тях книжки в 2 части, в които забавни герои и игри разказват на децата как боклука може да се превърне от просто отпадък в ресурс за създаване на нов, използваем материал. „Децата бяха истински въодушевени от книжките. Не усетиха как минаха часовете, в които работихме с тях и бяха силно впечатлени от фактите, които прочетоха за това какво спасяваме и спестяваме, когато рециклираме.“, сподели класният ръководител на 1-ви клас, Евдокия Асенова.

В подготвена, отново от Екопак, за Великденските празници книжка, децата от „Артис“ могат да намерят и идеи как да подготвим украса за празника от отпадъци. Екопак са направили и филм на екологична тема, който учениците ни ще имат възможност да видят.

В традиция се превръща и участието на наши ученици в образователната кампания „Сливи за смет“ на Фермерски пазари Хранкооп и Екологично сдружение „За земята“. И тази година деца от „Артис“ посетиха пазар Иван Вазов, където след кратка лекция на тема нулеви отпадъци и разделно събиране, учениците имаха възможност да почистят част от междублоковите пространства. Децата събраха 14 кг. боклук като използваха чували в различни цветове. По този начин си припомниха какъв тип отпадъци събираме в различните цветове контейнери. За свършената работа децата получиха и друга награда, освен удовлетворението, че са почистили – всички ученици имаха възможността да хапнат вкусни сушени сливи като благодарност за положените усилия.

Comments are closed.